Woestenborghs Bouwbedrijf verkozen tot eindlaureaat ‘Jonge aannemer’ Confederatie Bouw

Het jaar kan niet meer stuk voor Woestenborghs Bouwbedrijf uit Merksplas. De onderneming werd door de Vlaamse Confederatie Bouw verkozen tot ‘Jonge aannemer 2013’ voor de provincie Antwerpen. “Voor ons is dit de bevestiging dat onze moderne manier van ondernemen in de smaak valt”, zegt zaakvoerder Inge Woestenborghs.

Inge Woestenborghs is dit jaar veertig geworden. Dat was voor haar hét moment om mee te dingen naar de titel ‘Jonge aannemer 2013’ van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Het was nu of nooit”, zegt ze. “De deelnemers mogen namelijk maximum 40 zijn. Een heel leuke vaststelling trouwens: in de bouwsector word ik nog als ‘jong’ beschouwd. (lacht)”

Haar eerste en laatste deelname bleek direct een succes te zijn. Inge kreeg zopas te horen dat zij eindlaureaat is voor de provincie Antwerpen. “Dit is voor ons meer dan een eer. Het is ook een bevestiging dat onze moderne manier van ondernemen in de smaak valt. Bij ons staan niet enkel tevreden klanten centraal. Ook tevreden werknemers en onderaannemers zijn een absolute prioriteit.”

Vito Hoogstraten

De cijfers van Woestenborghs liegen er niet om. Van 2006 tot 2012 zag het bouwbedrijf, dat in totaal zestien medewerkers telt, haar omzet verdubbelen. Maar volgens zaakvoerder Inge Woestenborghs is dat zeker niet de enige reden dat de jury haar verkoos tot eindlaureaat.

“Wij zijn een onderneming met een duidelijke filosofie”, zegt Inge. “Zo werken we enkel met geschoolde medewerkers. Tien van onze twaalf arbeiders zijn afgestudeerd aan het VITO in Hoogstraten. De andere twee op nabijgelegen technische en beroepsscholen.”

Maar dit is niet het enige dat Woestenborghs Bouwbedrijf een uitgesproken Kempens karakter geeft. “We kiezen enkel voor werven in de omliggende regio. Ons personeel verliest niet elke dag uren tijd in de file. Dat maakt dat ze hun werkdag op tijd kunnen beëindigen en dat ze op tijd bij hun familie zijn. Voor de bouwvakkers van vandaag is dat heel belangrijk.”

Vader en dochter

Woestenborghs is een echt familiebedrijf. Het werd in 1976 gesticht door vader Louis Woestenborghs. In 1998 stapte Inge mee in de zaak en in 2012 nam ze de dagelijkse leiding over.

“Meestal worden bouwbedrijven overgedragen van vader op zoon. Maar binnen onze familie was dat geen optie. Mijn broer Tom is meester in de schilderkunst. Zijn interesses lagen ver weg van het aannemersschap. (lacht) Bij ons is het daarom een bedrijf van ‘vader en dochter’ geworden.”

Vader Louis is nog steeds actief in de onderneming. “Hij is op het vlak van ruwbouwtechnische zaken onze specialist. Elke maandag, woensdag en vrijdag bezoeken we samen al onze werven. Dat zijn speciale momenten. Als we tussen de verschillende werfmeetings door even in de auto zitten, hebben we eindelijk de kans om wat bij te praten.”

Blijven groeien

De titel van eindlaureaat ‘Jonge aannemer 2013’ is voor Inge Woestenborghs een mooie opsteker. Maar het is zeker geen eindpunt.

“Integendeel. We willen ook in de toekomst blijven groeien. Om dat te realiseren, staan ons belangrijke uitdagingen te wachten. We moeten blijven investeren in opleiding, zodat onze organisatie tegen 2020 klaar is voor de evolutie naar het ‘bijna energieneutraal bouwen’. Daarnaast moeten we blijven focussen op een efficiënt en strak getimed bouwproces en op het aantrekken van beloftevolle bouwvakstudenten, onder meer via het aanbieden van stages en vakantiewerk. Als we al deze uitdagingen goed aanpakken, ziet Woestenborghs de toekomst positief tegemoet.”

Kobe VERHEYEN